Zelf doen of uitbesteden van je administratie

Iedereen moet eraan geloven; het bijhouden van de administratie. Voor heel weinig mensen een leuk klusje om lekker met nummers bezig te zijn en de gratificatie te krijgen van het aanbrengen van orde in de chaos. Maar voor de meeste van ons is de administratie een gruwel en iets wat soms letterlijk in een doos in de kast wordt weggestopt. Zo stapelt de boel zich op en is er geen overzicht van de financiële situatie. En dat in het geval van particulieren, maar heb je een bedrijf, dan ben je zelfs verplicht om de administratie netjes bij te houden en bijvoorbeeld kwartaalaangifte te doen. Is dit jouw geval en weet je niet of je het zelf gaat bijhouden of dat je een professional wil inhuren? Lees dan snel verder.

Zelf administratie doen

Overweeg je om de administratie zelf te doen, niet alleen je privé-administratie maar ook de zakelijke administratie? Houd er dan rekening mee dat je niet alleen je inkomstenbelasting bijhoudt, maar ook kijkt naar wat de eisen zijn voor jouw specifieke bedrijf. Er worden andere eisen gesteld aan bijvoorbeeld een eenmanszaak dan aan een B.V. of een stichting zonder winstoogmerk. Zo kan het nodig zijn dat je BTW aangiftes moet doen, jaarcijfers moet aan kunnen leveren of eventueel derdenaangiften moet doorgeven. Er zijn gelukkig handige tools om je te helpen overzicht te houden en facturen te sturen. Administratiesoftware kan je gebruiken om zelf je administratie bij te houden.
Het is ook goed om een zakelijke rekening te openen, zodat je privé- en zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden kan houden. Bewaar ook altijd bonnetjes van zakelijke aankopen, lunches, of bijvoorbeeld vliegtickets die je voor zakelijke afspraken boekt. Plan bovendien een vaste dag in de week in om alles weer bij te werken. Zo stapelt de boel niet op en is alles netjes up to date. 

Administratie uitbesteden

Lijkt het je toch wat ingewikkeld om alles zelf bij te houden, omdat je bedrijf bijvoorbeeld toch wat meer papierwerk veroorzaakt dan gedacht? Dan kan je een boekhouder inschakelen. Het voordeel is dat je de stress van het zelf bijhouden kan loslaten. Je weet zeker dat alles netjes wordt bijgehouden én door iemand die alle regels en wetten goed kent. Een administratiekantoor of boekhouder is ook beter op de hoogte van voordelen die je belastingtechnisch kan hebben en houdt ook de deadline voor aangiften netjes in de gaten. Je vindt er een door op internet te zoeken. Woon je bijvoorbeeld in Groningen of omstreken, zoek dan simpelweg op ‘boekhouder Groningen’ en vind zo de juiste boekhouder.