Epoxy hars gebruiken

Op het moment zitten we midden in de vakantie, voor veel mensen dus het moment om wat op te gaan knappen aan het huis, de tuin, of juist het moment om te werken aan hun hobby. Voor vele mensen in Nederland is een dagje het water op gaan een van hun grootste hobby’s, maar een boot kost veel geld en tijd. Er bestaat ook wel het gezegde, koop een boot: werk je dood. Vooral voor de mensen die een boot kopen waar nogal wat aan opgeknapt moet worden. Het opknappen van een boot is nogal een werk apart. Zo moet je altijd rekening houden met hoe goed de boot nog in het water ligt met alles dat je eraan veranderd. Ook moet je boot natuurlijk waterdicht zijn. Voor het schilderen en bewerken van hun boot gebruiken veel mensen Epoxy hars. Wil je in de toekomst aan de slag gaan met deze hars dan moet je het volgende wel weten. 

Wat is epoxy hars

Epoxy hars is een taaie en harde chemische hars. Deze hars verschilt van andere soorten hars zoals polyester en vinylester door zijn superieure eigenschappen op het gebied van hechting. Ook is epoxyhars heel goed bestendig tegen chemicaliën, water etc. Epoxy hars kun je niet kant en klaar komen, je moet het zelf thuis mengen. Dit doe je door een chemische reactie te creëren tussen 2 componenten. Deze twee componenten zijn hars en harder samen. Wanneer de epoxy uitgehard is is hij veilig voor mens en dier. Dit is een ander verhaal voor wanneer de hars nog vloeibaar is. Epoxy kan worden gebruikt als lijm, plamuur, lamineerhars om te coaten en voor creatieve toepassingen. 

Veiligheid

Zoals hierboven vermeld is de epoxy pas veilig wanneer deze is uitgehard. Wanneer het vloeibaar is, is het belangrijk om de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Sla de epoxy veilig op uit het bereik van kinderen. Wanneer de epoxy namelijk in contact komt met de blote huid of wordt ingeslikt kan er een allergische reactie ontstaan. Deze reactie uit zich in roodheid, jeuk, tranende ogen en kortademigheid. Er wordt aangeraden om te werken met epoxy wanneer je beschermende kleding aan hebt. Zoals gezichtsbescherming en handschoenen.

Hoe gebruik je epoxy

De twee componenten de hars en de harder worden nooit los van elkaar gebruikt, alleen in combinatie. De twee worden gemengd met de verhouding 2 delen hars en 1 deel harder. Je kunt niet het uitharden versnellen door meer harder toe te voegen. Te Veel harder zorgt juist dat de epoxy helemaal niet uithard. Epoxy hars wordt vaak ook gebruikt voor epoxy resin projecten. Laat je altijd goed informeren hoe je dit product kunt gebruiken en geniet van je project!