IPA bier en de geschiedenis

Een speciaal biertje drinken op het terras is misschien wel het lekkerste wat er is! In Nederland kom je dan ook steeds meer microbrouwerijen tegen die bijvoorbeeld IPA bier brouwen. Maar wat is een IPA biertje precies? En welke zijn de beste om eens uit te proberen op het terras? In dit artikel vertellen we je er meer over! 

 

Wat is IPA bier?

IPA is de afkorting van India Pale Ale. Van oorsprong is het een Engelse biersoort maar je komt het steeds vaker tegen bij Nederlandse brouwerijen die ook een goed IPA biertje kunnen brouwen. IPA is een erg hoppige biersoort wat zorgt voor een extra bittertje in het bier. Ook komen er veel fruitige smaken in terug die de bitterheid nuanceren. Per biertje kan het enorm verschillen welke smaken eraan toe worden gevoegd. Meestal ligt het alcoholpercentage tussen 5% en 7,5%, maar ook kom je wel eens sterkere bieren tegen bijvoorbeeld bij een Imperial IPA. 

 

Geschiedenis van IPA bier

IPA spreek je uit als ij-pie-eej of simpelweg ie-pa. Van oorsprong komt het bier dus uit Engeland en heeft zijn naam te danken aan de hoogtijdagen van het Engels kolonialisme. De Engelse aristocraten die in India waren miste het bier van thuis. Maar door de beperkte houdbaarheid konden zij het helaas niet meenemen. Meerdere pogingen werden gedaan maar helaas werd er geen bier ontdekt die de hele reis goed bleef. Totdat de Britse brouwer George Hodgson met het geweldige idee kwam om het bier te brouwen met een hoger alcoholpercentage en extra hop toe te voegen, die er dus voor zorgen dat het bier langer houdbaar blijven. Alcohol en hop zijn namelijk natuurlijke conserveermiddelen. Eindelijk bleef de Pale Ale langer houdbaar en konden de Engelse zich aan hun behoeften voorzien. Vervolgens werd dit bier in India gebrouwen waardoor het bier de naam: India Pale Ale kreeg.

 

Het brouwproces

Het alcoholpercentage is niet perse wat het bier bijzonder maakt. Tegenwoordig kun je namelijk ook IPA bier vinden met een lager alcoholpercentage. Maar het ingrediënt die het echt bijzonder maakt is hop. In IPA bier zit veel meer hop dan in andere soorten bier. Wanneer je ruikt aan een IPA biertje is dit ook veel aromatischer dan aan gewoon bier (denk bijvoorbeeld aan tropische vruchten). Maar wanneer je dan een slok neemt word je verrast met een lekker bittertje. Deze bijzondere combinatie is wat IPA bier zo verslavend maakt. 

 

Bird of Prey

Er zijn dus veel soorten IPA bier te vinden op de terrassen. Maar een biertje die een award heeft gewonnen en die jij zeker moet proberen is de Bird of Prey van Uiltje Craft Beer! het is een karaktervolle blonde IPA vol met tropisch fruit. Deze IPA bevat 5,8% en past zowel bij vette vis als vleesgerechten. Daarnaast is het ook nog super lekker bij pittige en belegen kazen, zoete desserts en gekruide gerechten.