Hoe kom je goed de examens door?

Veel scholieren hebben momenteel examens. Deze examens kunnen een grote hoeveelheid stress veroorzaken. Deze stress kan vervolgens invloed hebben op de leer- en toetsprestaties. Het is belangrijk dat examenkandidaten zich hiervan bewust zijn. Door hiermee aan het werk te gaan, vergroot je de kans op slagen. Wat eventueel zou kunnen helpen tijdens deze stressvolle periode, wordt in dit artikel behandeld.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk, dit geldt ook bij examens. Als je ruim op tijd bent begonnen met leren en het idee hebt dat je grip hebt op de stof, dan is de kans groot dat je minder stress ervaart. Begin je daarentegen een dag van te voren en kom je erachter dat je het toch niet zo goed beheerst, dan slaat de stress toe. Zorg er daarom voor dat je op tijd begint en maak hierbij een overzichtelijke planning. Daarnaast kan het helpen om schoolstress Bach Rescue door te nemen. Hier worden er tips gegeven die je zouden kunnen helpen bij de voorbereiding op je examens. 

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt

Slaap wordt al snel gezien als tijdverspilling. Tijdens die acht uur slaap zou je namelijk ook nog wat extra uren kunnen leren. Toch is deze gedachtegang absoluut niet op zijn plaats. Een goede nachtrust zorgt er namelijk voor dat de stof die je overdag hebt behandeld, beter blijft beklijven. Daarnaast ben je na een nacht goed slapen fitter en dat resulteert in veel gevallen in betere prestaties. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaapt en probeer daarmee extra voordeel te behalen. Of en in hoeverre dit voor jou goed werkt, is uiteraard lastig te zeggen. 

Vraag hulp wanneer dit nodig is

Wanneer je bezig bent met de voorbereiding op je examens en je er echt niet uitkomt, dan is het slim om hulp te vragen. Neem contact op met iemand die goed is in dat vak en ga er samen voor zitten. Juist vraagstukken met elkaar bespreken zorgt ervoor dat je het misschien wel gaat begrijpen en onthouden. Mocht je er dan nog steeds niet uitkomen, dan kun je eventueel ook hulp vragen aan school.

Mocht je nog meer tips willen op het gebied van examens en de stress die hierbij komt kijken, dan kun je eventueel de examentips van Bach Rescue doornemen. Kijk of er onderdelen worden benoemd die jou kunnen helpen tijdens je examenperiode. Zoals eerder benoemd is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg er daarom voor dat je je goed voorbereidt en neem alle nuttige informatie tot je.