Een koelkast is een gebruiksvoorwerp dat in (bijna) ieder huishouden wel te vinden is. Sterker nog, zonder een koelkast wordt het behoorlijk lastig om sommige etenswaren te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan zuivelproducten en vleesproducten, maar ook sommige groentesoorten, fruitsoorten en natuurlijk kliekjes. Wie is er nu niet gek op kliekjes? Toch kunnen al deze etenswaren er wel voor zorgen dat de koelkast een beetje een rommeltje wordt. Zeker als je net nieuwe boodschappen hebt gedaan. Het inruimen kan al een behoorlijke opgave zijn, maar de juiste producten er daarna weer uithalen al helemaal. Daarom vertellen we je hier hoe je de koelkast het beste kan organiseren.
Ieder product heeft zijn eigen plek
Als je er goed over na gaat denken is het nog geeneens zo heel raar, maar wist je dat ieder product zijn eigen plek heeft in de koelkast? Dit komt doordat niet ieder product dezelfde temperatuur even aantrekkelijk vindt en het de uitvinders nog steeds niet is gelukt om een koelkast uit te vinden waar je voor iedere plank of hoek een andere temperatuur in kan stellen. Misschien wordt dat ook wel een beetje veel van het goede. Wat er wel in de koelkast gebeurt, is dat er een zijde warmer of kouder is dan de andere zijde. Dit heeft te maken met waar het koelelement zich bevindt. In de meeste gevallen is dit aan de onderzijde, achterzijde en/of bovenzijde van de koelkast. Hoe meer de producten aan de voorkant van de koelkast worden geplaatst, des te hoger de temperatuur. Al zal dit niet gelijk hele graden schelen. De perfecte temperatuur voor de koelkast is trouwen 5 graden celsius. Wanneer je dit instelt zullen de zijdes met de koelelementen tussen de 4 en de 5 graden zijn en de deurzijde tussen de 5 en de 6 graden. Zuivelproducten, sauzen, sappen, eieren en boter zijn voorbeelden van producten die het liefst aan de voorzijde staan.
Werk met bakjes en lades
Vaak zetten mensen hun producten los in de koelkast. Een manier natuurlijk, maar doordat ieder product verschillend is zal dit lang niet altijd even goed passen. Ook om andere redenen kan het werken met bakjes en lades een groot verschil maken wat betreft het organiseren van je koelkast. Gebruik voor vleeswaren bijvoorbeeld vleeswarenbakjes en voor je kliekjes vershoudbakjes. Voor groente is er meestal al een groentelade en ook voor het vlees zit er vaak al een speciale lade in de koelkast.
Vergeet de datum niet
Al je producten zijn voorzien van een datum. Dit is de THT- en TGT-datum. THT is de afkorting voor Tenminste Houdbaar Tot en TGT is de afkorting voor Te Gebruiken Tot. Deze data vertellen je tot wanneer de producten houdbaar zijn en tot wanneer het veilig is om ze te gebruiken. Na deze datum is het altijd goed om zelf even te kijken, ruiken en proeven. Uiteindelijk kunnen jouw zintuigen dit als beste beoordelen. De data zijn namelijk verplicht maar betekent lang niet altijd dat het product niet meer gebruikt kan worden.