Je eerste woning kopen, hoe?

We leven natuurlijk in een tijd waarin het hartstikke moeilijk is om aan een huis te kopen. Zeker in Nederland. Er zijn ontzettend weinig huizen en daarom des te moeilijker om een huis te kopen. Het wordt voor de jongere generatie niet gemakkelijk om aan je eerste huis te kopen. Je ziet dat er nu steeds meer startwoningen gemaakt worden, maar die zijn ook met een vingerknip weer weg. Het is dus best een uitdaging om je eerste woning te kopen. Het is een uitdaging, maar dat maakt het niet onmogelijk. Dit moet er niet voor zorgen dat je zoektocht naar je eerste huis zwaar wordt en je er geen motivatie meer voor hebt. Daarom geven wij je graag vandaag wat tips bij het zoeken en uiteindelijk natuurlijk kopen van je eerste woning.

Budget

Allereerst is het goed om te kijken naar jouw budget. Als je in je eentje wilt gaan kopen, is je budget uiteraard een stuk lager en zal het ook heel ander eraan toe gaan met het krijgen van een hypotheek. Je moet goed weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn voordat je begint met zoeken. Als je dit niet doet zal je er vaker tegenaan lopen dat je het niet kunt betalen en dit zorgt voor meerdere keren teleurgesteld worden. Als je goed weet wat jouw budget is, kan je beginnen met gericht zoeken naar wat jij daadwerkelijk kunt betalen. Ook kan je alvast onderzoek doen naar verschillende hypotheken op hypotheekrente.nl of andere websites met informatie. Hier kan je ook de actuele hypotheekrente zien en kan je beginnen met vergelijken. We kunnen je nu alvast vertellen dat er verschillende hypotheekvormen zijn, maar als starter kan je alleen kiezen uit een lineaire of annuïteitenhypotheek. Het is dus ook van belang dat je goed gaat kijken welke hypotheek beter bij jou past. Dit is iets wat je niet zomaar even beslist, dus hou dat in je achterhoofd.

Funda

Het is natuurlijk erg belangrijk dat je Funda goed in de gaten houdt. Wat je ook kan doen is een zoekopdracht plaatsen. In een zoekopdracht plaats je al je woonwensen en zal je een melding krijgen als er een huis te koop staat die voldoet aan jouw wensen. Dit is uiteindelijk wat je wil en zo blijf je altijd op de hoogte van nieuwe huizen die binnen jouw straatje passen. Ook zorgt dit misschien voor minder stress omdat je niet met het gevoel kan rondlopen dat er nieuwe huizen op Funda komen en jij het niet doorhebt. Op deze manier word je goed op de hoogte gehouden.

Tweede bezichtiging

Als je een bezichtiging hebt, is het ook erg belangrijk om te onthouden dat je altijd een tweede bezichtiging moet plannen als je in aanmerking komt.