Dit is waarom je voortaan op een motor de weg op wilt

Motorrijden; voor de een al een droom van jongs af aan, voor de ander is dit gevoel pas op latere leeftijd op komen borrelen. Hoe dan ook, motorrijden geeft een fantastisch gevoel van vrijheid dat je op een andere manier naar het leven laat kijken. Niet meer alleen de weg op om van punt A naar B te komen, maar ook gewoon omdat het je plezier oplevert. Op de motor scheur je over de wegen om de mooiste plekken in binnenland en buitenland te ontdekken, hoef je nooit meer in de file te staan en maak je deel uit van een echte community. En dan zijn dit nog maar enkele voordelen die vasthangen aan motorrijden! Motorrijden is even een investering, maar zodra je eenmaal bent begonnen wil je niet meer zonder.

 

Rijbewijs halen

Voordat je de weg op mag moet je natuurlijk je rijbewijs behalen. Er zijn drie verschillende soorten rijbewijzen die je kunt halen, afhankelijk van de zwaarte van de motor waar je op wilt gaan rijden. Dat onderscheid wordt gemaakt tussen rijbewijs A1, A2 en A. Allereerst begin je met het theorie-examen bij het CBR, daarna kun je gaan starten met de praktijklessen. Gemiddeld hebben leerlingen zo’n 20 tot 24 uur rijlessen nodig om hun motorrijbewijs te halen. Het examen zelf bestaat uit de voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Je kunt er ook voor kiezen om van tevoren nog een tussentijdse toets te doen. Hierdoor hoef je op het examen zelf minder oefeningen uit te voeren. Na het behalen van je examen heb je nog een gezondheidsverklaring nodig voordat je de weg op mag. Eenmaal geslaagd mag je gelijk naar het gemeentehuis om je nieuwe rijbewijs dan ook daadwerkelijk aan te vragen. Deze ontvang je binnen een paar dagen.

 

Een motor uitkiezen

Voor je examens geslaagd? Dan ben je toe aan de belangrijkste stap, namelijk het kopen van je eerste motor! Er zijn veel verschillende motoren waar je uit kunt kiezen. Van all-road motor tot sportmotor en van tourmotor tot cafe-racer. Rijgedrag, comfort, zithouding en vermogen lopen erg uiteen, het is hoe dan ook belangrijk om rekening te houden met het gebruiksdoel van de motor. De kosten lopen vanzelfsprekend ook erg uiteen, om je een beetje een idee te geven kun je uitgaan van een startbedrag van €5.000,- voor een nieuwe motor. Omdat een motor een flinke investering is, kun je geld lenen voor een motor. Een persoonlijke lening aanvragen kun je vaak prima online doen. Om erachter te komen of je in aanmerking komt voor een lening vul je enkele gegevens in. Vervolgens ontvang je een offerte die je invult, ondertekent en instuurt samen met een aantal gevraagde documenten. Zodra de offerte is beoordeeld en in orde is, wordt het geld naar je rekening overgemaakt. Je betaalt vervolgens iedere maand een vast bedrag dat bestaat uit de aflossing en een deel rente. Zo kun je na het behalen van je rijbewijs écht gaan genieten van motorrijden!