Drie basisprincipes van interieurontwerp

Ben je je huidige interieur helemaal zat en van plan eens een nieuwe, frisse wind door huis te laten waaien? Of ga je verhuizen en zoek je  een hele nieuwe stijl voor je volgende woning? Het interieur van een woning is enorm bepalend voor de sfeer die jouw plek ademt.

Wanneer je aan de slag gaat met een nieuw ontwerp, zijn er een paar basisprincipes voor interieurontwerp om in gedachten te houden.

Stijl

Allereerst, stijl. Kies aan de start van het proces een bepaalde stijl. Zo houdt je het ontwerp gefocust en samenhangend. Er zijn tal van decoratiestijlen om uit te kiezen – zoals chic, Toscaans, modern, industrieel, Scandinavisch of landelijk. Veel van deze stijlen kennen unieke ontwerpelementen, kleurenschema's en zelfs plattegronden. Zo zal je met een scandinavisch of minimalistisch ontwerp minder meubels hebben, en meer aandacht vestigen op de ruimte zelf. Terwijl een landelijk thema juist meer gebaat is bij meer meubels om een knusse uitstraling te realiseren. Maak kennis met verschillende stijlen die op dit moment populair zijn om een voorproefje te krijgen van welke stijlen en decoratie-ideeën je leuk vindt.

Brandpunt

Elke kamer moet een centraal punt hebben: een interessant of mooi stuk – zoals een kunstwerk, een open haard of een mooie bank – dat meteen de aandacht trekt. Maar maak het niet te uitbundig: te veel brandpunten in een woonruimte zal een overweldigend en ongericht gevoel geven. Misschien heb je al een mooi meubelstuk uit je voorgaande interieur dat je graag overneemt en centraal stelt in je nieuwe interieur. Maar je kan er ook voor kiezen juist voor dit belangrijke brandpunt iets nieuws aan te schaffen. Op die manier kan je de de toon van de kamer meteen goed zetten. Neem daarvoor eens een kijkje welke Meubelen Online beschikbaar zijn.

Evenwicht

Om balans in elke kamer te bereiken, moet je het visuele gewicht van je meubels en accenten verdelen. Denk aan schaal (groot of klein), textuur (hard of zacht) en positie (hoog, ooghoogte en lage plaatsing en plaatsing links en rechts). Als je veel aandacht besteedt aan subtiele contrasten in een ruimte, kan je kamers creëren die compleet en evenwichtig aanvoelen. Vermijd te veel aandacht in één enkele hoek, en zorg dat de aandacht zich netjes over de kamer verspreid.

Met deze drie basis principes in je achterhoofd staat de basis goed. Wees verder zorgvuldig bij het selecteren van je meubels en besteed aandacht aan een weloverwogen lichtplan. En onthoud: je woning is geen showroom. Geef ook dat sentimentele kleedje een mooie plek in je nieuwe stek.