Wie aan Nederland denkt, denkt al snel aan traditionele en enigszins clichématige iconen als molens, tulpen en stamppot. Dit zijn niet per se onlogisch gekozen dingen. Meerdere landen laten zich namelijk kenmerken door een apart bouwwerk, een uniek exemplaar uit de lokale flora of fauna en een gerecht uit de nationale cuisine. Italie heeft pizza's, het Colosseum en het truffelvarken. Frankrijk heeft stokbrood, de Eiffeltoren en de haan. Australie heeft het Opera House, de kangaroe en Vegemite. Er is echter een vreemde eend in de bijt als het gaat om de Nederlandse iconen. Onze klompen. Het is best bijzonder dat een bepaald type schoeisel zich in het DNA van ons land heeft genesteld. Genoeg reden dus voor een korte uiteenzetting over de opkomst en de neergang van dit aparte Nederlandse icoon.
De ontdekking van de klomp
Tijdens de Middeleeuwen werden niet alleen in Nederland klompen gedragen, maar ook in Frankrijk en Belgie. De oudste bekende klomp is echter Nederlands en stamt uit de 11de eeuw. Men gebruikte klompen vooral in de winter. Het schoeisel is namelijk goed bestand tegen modder, kou en regen. Daar houden de voordelen van de klomp niet op. Ook in de zomer is het een prima schoen. Het hout blijft lang koud waardoor je drager koele voeten houdt. Ook zorgt het hout ervoor dat de klompen goed ademen.
En toch gingen we schoenen dragen…
De klompen hebben het lang volgehouden. Tot in de twintigste eeuw droeg een groot deel van de Nederlanders ze dagelijks. Daarna kwamen leren schoenen meer in de picture. Dit is niet verrassend. We hebben net dan wel alle positieve aspecten van de klomp belicht, maar negatieve kanten zijn er natuurlijk ook. Zo vereist het een speciale techniek om ervoor te zorgen dat de klompen niet van je voeten vallen: men moet de tenen omhoog krullen bij iedere stap. Daarnaast kun je je voorstellen dat zo'n houten klomp niet de beste ondersteuning voor je voeten geeft. En rennen, dat is met klompen helemaal een no go!
Tegenwoordig stellen we hoge eisen aan ons schoeisel. Wie bijvoorbeeld in de online catalogus van ara schoenen kijkt, ziet dat er talloze varianten zijn waarbij de klant de perfecte pasvorm, het hoogste comfort en het mooiste design kan kiezen. Eventueel kan men met inlegzolen ervoor zorgen dat er optimaal steun aan de voeten wordt gegeven. Hoe functioneel de klomp ook in de vaderlandse historie is gebleken, tegen het maatwerk van ara schoenen valt voor de klomp niet op te boksen!