Over het algemeen is het ons allemaal wel opgevallen dat de temperaturen in Nederland steeds hoger worden. Waar we eerst nog wel is strenge winters hadden met temperaturen van 10 graden onder Celsius, is het nu bijna bijzonder als het vriest in de winter. En ook bijna elke zomer krijgen we wel te maken met hele warme hittegolven. Voor Nederland zijn deze temperatuur schommelingen vrij nieuw. De gemiddelde temperatuur op aarde ligt op dit moment al meer dan 1 graad Celsius boven het pre-industriële niveau (1850-1900). Bovendien waren de afgelopen vijf jaar de warmste vijf jaar op rij ooit. Maar wat staat ons precies in de toekomst te wachten?
Opwarming van de aarde
En dit allemaal komt door de opwarming van de aarde. Als dit de komende jaar zo door zal blijven gaan zullen er erg veel plant en diersoorten uitsterven. Maar hoe komt dit nou opeens zo? De opwarming wordt veroorzaakt door verhoogde concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer, voornamelijk als gevolg van dagelijkse activiteiten zoals de verbranding van fossiele brandstoffen, ontbossing en landbouw. De extra kooldioxide in de atmosfeer houdt meer zonnewarmte vast, waardoor het weerpatroon verandert. Op sommige plekken regent het meer of heftiger, en op andere wordt het juist droger. De opwarming van de aarde gaat sneller dan elk ander proces dat we gewend zijn. En daarom is het belangrijk dat we er met z’n alleen wat aan gaan doen!
Oplossingen
Natuurlijk zijn warme zomers af en toe wel lekker maar te veel is natuurlijk ook weer niet goed. En na zulke extreem hete dagen verlangen we meestal toch ook wel weer naar de wat koudere dagen waarbij we lekker onder een dekentje kunnen liggen met de pantoffels aan. En door zelf minder elektriciteit uit steenkool en gas te gebruiken help je de wereld al een beetje! Dus draai die verwarming uit en trek lekker je pantoffels aan. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van wind en Zonne energie. Ook door bewuster op je eten te letten kan je de wereld een handje helpen. Gooi bijvoorbeeld niet zomaar eten weg maar probeer er nog wat lekkers van te maken. Zo voorkom je voedselverspilling. Plantaardig, vegetarisch en natuurvriendelijk eten valt ook een keer te proberen. Je ziet al steeds vaker dat huishoudens minimaal 1 dag in de week vegetarisch eten. Als iedereen dit al zou doen zou de wereld er al een heel stuk beter uit gaan zien.