Wanneer je het hebt over palmolie, dan hoor je allemaal verschillende verhalen. De een zegt dat palmolie voor ontbossing zorgt en de ander zegt juist dat palmolie juist voor duurzaamheid gaat. EPOA gaat, met palmolie, voor een duurzame toekomst. Het doel van EPOA is om op korte termijn alleen nog 100% duurzame palmolie te importeren naar Eurpoa. Dit kan alleen als er goed wordt samengewerkt met overheden (lokaal en landelijk), voedselproducenten, verkopers en de producenten van palmolie. Maar what is palm oil? En waar wordt het voor gebruikt? Gebruiken we er in Nederland veel van?
Wat is palmolie eigenlijk?
Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie op de hele wereld. De olie wordt geperst uit de rode vruchten die in bossen aan de palm groeien. De rode vruchten, die qua maat vergelijkbaar zijn met grote olijven, bevatten een flinke pit. Deze pitten worden geperst om de palmolie te maken. Een palm produceert zo'n 35 tot 40 kilo aan palmolie per jaar. Als een palm wordt aangeplant duurt het 3 tot 4 jaar voor deze vruchten gaat dragen. Je herkent de palmoliepalm aan de enorme bladeren van tot wel 5 meter lang! Deze boom vind je vooral langs de evenaar, in bijvoorbeeld Indonesië en Maleisië. EPOA doet er alles aan om de palmolie op een duurzame manier te produceren.
Waar wordt palmolie voor gebruikt?
Palmolie is een belangrijk ingrediënt in de Oosterse keuken. Het wordt gebruikt om over bepaalde gerechten te gieten om deze meer smaak en finesse te geven. In Nederland wordt palmolie vooral gebruikt in margarine. Het zorgt ervoor dat deze "boter" goed smeerbaar is en blijft. Ook vind je het terug in koekjes, babyvoeding, pindakaas, hazelnootpasta, soepen, en cruesli. Palmolie wordt ook gebruikt als ingrediënt in cosmetica en schoonmaakmiddelen. Je kunt er dus werkelijk alle kanten mee op.
Maar vet is toch slecht voor je?
Ieder mens heeft vet nodig in zijn of haar dieet. Je kunt niet zonder. Want zonder vet worden bepaalde voedingsstoffen niet goed opgenomen. Denk dan aan verschillende vitaminen en mineralen. Vet is dus niet per definitie slecht voor je. Natuurlijk moet je letten op je vetinname, maar met de hoeveelheid palmolie die in jouw dagelijkse voeding is terug te vinden hoef je je echt nergens zorgen over te maken. In Nederland zijn overal strenge regels voor, zeker op het gebied van voeding. Palmolie wordt alleen toegepast in producten waarop dat staat aangegeven. De etiketten in de Nederlandse supermarkten moeten alle ingrediënten, en dus ook palmolie of palmvet, vermelden. Wil je zeker weten dat je te maken hebt met duurzame palmolie? Zoek dan op het etiket naar de term RSPO. Dit is het kwaliteitskeurmerk voor duurzame palmolie.