Het grootste verschil in beschermende handschoenen

Zeker in de coronacrisis is de vraag naar goed beschermende handschoenen gegroeid. Maar wat zijn dat precies: beschermende handschoenen? Maar niet alleen in coronatijd zijn beschermende handschoenen essentieel, ook in het gewone dagelijkse leven zijn ze heel erg bruikbaar. Zo zijn huisartsen, pedicures, tatoeëerders, chirurgen, kappers en schoonheidsspecialisten ook zeer gebaat bij het gebruik van beschermende handschoenen. Maar welke beschermende handschoenen zijn er dan precies? In dit blog maken we onderscheid tussen vinyl handschoenen, nitril handschoenen en latex handschoenen. We leggen per soort handschoen uit wat het precies is en hoe ze tot elkaar in verhouding staan

Latex handschoenen?

We beginnen met de latex handschoenen. Dit zijn handschoenen die gemaakt zijn van latex, wat weer natuurlijk rubber is. Deze stof is heel lekker elastisch en ook krachtig, terwijl het ook qua pasvorm een hele mooie vorm handschoen is. Het enige nadeeltje aan latex handschoenen is dat mensen allergisch kunnen zijn voor latex. Dat is natuurlijk verre van prettig.  Wanneer gebruik je latex handschoenen? Ze worden vooral gebruikt voor werkzaamheden met bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Vooral artsen en dierenartsen maken dus gebruik van latex handschoenen. Ook omgaan met voedsel wordt vaak gedaan met behulp van latex handschoenen.

Vinyl handschoenen?

Vinyl handschoenen zijn gemaakt van een soepele plasticsoort, namelijk PVC. Vinyl handschoenen worden een beetje gezien als alternatief voor latex handschoenen, omdat je niet allergisch kunt zijn voor vinyl handschoenen. Dit is natuurlijk een groot voordeel, zeker als je allergisch bent voor vinyl handschoenen. Een nadeeltje is dat vinyl handschoenen iets gevoeliger en kwetsbaarder zijn dan latex handschoenen en dus een kortere levensduur hebben. Vinyl handschoenen worden gemaakt door middel van een weekmaker die ervoor zorgt dat de PVC van de handschoenen elastisch, flexibel en rekbaar wordt. Vinyl handschoenen zijn niet geschikt voor werken met chemicaliën, maar wel zeer geschikt voor schoonheidswerkzaamheden.

Nitril handschoenen?

Ben je in een medische groothandel op zoek naar nitril handschoenen, dan krijg je ook latexvrije handschoenen. Dit wordt dus ook gemaakt van synthetisch rubber. Je kunt er dus niet allergisch voor zijn en dat is voor mensen met een latex allergie wel hele belangrijk. Nitril handschoenen zijn vaak zelfs iets sterker dan vinyl handschoenen en gaan daarom ook langer mee. Wanneer er een gaatje in de nitril handschoenen zit, scheurt de handschoen vanzelf verder. Dit is best wel handig, zeker als je met gevaarlijke chemicaliën werkt. Je weet dan namelijk snel dat je de nitril handschoenen moet verwisselen.