Wat zijn de grootste voordelen van een houten tafel?

Houten tafels zijn helemaal hip. Niet zo gek ook, want houten tafels stralen warmte en kracht uit. Toch is niet iedereen even grote fan van een houten tafel. Onbegrijpelijk! Wij willen graag onze passie uitspreken voor houten tafels en dat doen we door de grootste voordelen van ze op een rijtje te zetten. Hopelijk wil na het lezen van dit artikel iedereen een houten tafel!

Hout geeft sfeer

Een houten tafel geeft zoals gezegd heel veel sfeer. Dat komt ook omdat je alsnog heel veel kanten op kunt met een houten tafel. Hout is er natuurlijk in alle soorten en maten. Zo heb je licht hout zoals beuken-, berken- of eikenhout. Dit geeft vaak een hele gezellige vrolijke uitstraling. Maar daartegenover heb je dus ook donkere houtsoorten, zoals gestoomd eikenhout of Sucupira. Donker hout geeft weer een hele rustige, warme uitstraling en staat bijvoorbeeld heel goed bij leren eetkamerstoelen.

Hout is duurzaam

Wanneer hout uit bossen komt waar goed gelet wordt op duurzaamheid, dan heb je aan een houten tafel een heel duurzaam meubel. Als het goed gaat, staat een boom zo’n 20 jaar tot zelfs 120 jaar! In die periode heeft de boom voor genoeg zuurstof gezorgd in onze mooie wereld. Na het kappen kan hij nog lang mee als bijvoorbeeld een houten tafel. Mits je het hout goed verzorgd, heb je heel lang plezier van je tafel.

Hout is tijdloos

Hout is van alle jaren en zal ook nog alle jaren meegaan als meubel (en dus ook als tafel). Al in de vroege middeleeuwen was hout het materiaal waar ze tafels van maakten. Daarnaast is hout dusdanig goed bewerkbaar dat je een houten tafel – of welk houten meubel dan ook – makkelijk kunt bewerken tot het helemaal naar jouw wens is.

Welke houten tafel is het best?

Dan is er natuurlijk nog de vraag: welke houten tafel vind ik mooi en welke is het best? Die eerste vraag moet je uiteindelijk zelf beantwoorden. Bij die tweede vraag kunnen we je wel wat beter helpen. Het is goed om te beseffen dat er verschillende duurzaamheidsklassen zitten op hout. Duurzaamheidsklasse 1 gaat het langst mee, 25 jaar of langer. De houtsoorten Ipé, Mukulungu, Massaranduba zitten hier onder andere in. De laagste duurzaamheidsklasse is klasse 5. Deze gaan ongeveer 5 jaar mee. Berken en populier zijn voorbeelden uit deze klasse hout. Duurzaamheidsklasse 2 gaat 15-25 jaar mee, klasse 3 gaat 10-15 jaar mee en op houtsoorten uit klasse 4 kun je 5 tot 10 jaar rekenen.