Hoe kun je slim schenken voor de toekomst van je (klein)kind?

Of je nu over een groot of een klein vermogen beschikt, de kans is groot dat je een deel daarvan aan je kinderen of kleinkinderen wilt schenken. Waar het jaren geleden nog gebruikelijk was dat dat in de vorm van een erfenis gebeurde is het tegenwoordig logischer om het in delen te doen. Met andere woorden, mensen beginnen reeds met schenken wanneer ze nog leven, waardoor de (klein)kinderen eerder over het geld kunnen beschikken. Dit heeft meerdere voordelen, waaronder uiteraard de emotionele waarde die het geven vanuit een warme hand heeft.

Hoe kun je zo voordelig mogelijk schenken?

Je kinderen of kleinkinderen een financieel duwtje in de rug geven kan door te schenken. Maar dat kan slechts tot een bepaald bedrag per jaar belastingvrij. Daarom is het verstandig om op tijd stil te staan bij de hoeveelheid geld die je wilt schenken en hoe je dit financieel gezien zo voordelig mogelijk doet. Op dit moment kun je per jaar tot een bedrag van €6.604 schenken zonder daar belasting over te betalen. Als je daar onder blijft hoef je geen verder onderzoek te doen. Ga je daar overheen? Dan is het vooral van belang waar de schenking voor wordt gebruikt. Er gelden namelijk hogere bedragen als het bedrag wordt gebruikt voor een studie of de eigen woning.

Wat is schenken op papier?

Wil je graag een bedrag aan je (klein)kinderen schenken maar beschik je op dit moment nog niet over dat bedrag? Dan is schenken op papier een goede optie. Dit is een wat ingewikkeldere clausule, waarbij je het bedrag schenkt, maar direct terugkrijgt in de vorm van een lening. Jouw (klein)kind leent je het bedrag, waarover je elk jaar 6% rente betaalt. Op een later moment los je deze gehele lening af. Deze manier van schenken is ideaal voor mensen die hun (klein)kinderen een bedrag cadeau willen doen, maar liever het moment uitstellen waarop ze daar beschikking over hebben. Als dat het geval is kun je echter ook kiezen voor een schenking waarbij het vermogen onder bewind komt te staan.

Wat is een schenking onder bewind?

Is je (klein)kind nog niet oud genoeg om verstandige keuzes met het geld te maken? Dan kun je kiezen voor schenken onder bewind. Je wijst dan een bewindvoerder aan, die toestemming moet geven voor uitgaven die de ontvanger wil doen met het geld. Op deze manier houd je toch controle over hoe het wordt gebruikt en schenk je zelfs grote bedragen met een fijner gevoel.