Leasen of kopen van een auto: is private lease iets voor jou?

Private leasen is eigenlijk een vorm van huren. Per maand betaal je voor de auto waar je in rijdt. Aan het einde van de overeenkomst word je ook geen eigenaar van de auto. Bij het bedrag dat je betaalt zijn alle kosten die de auto met zich meebrengt inbegrepen, behalve de benzinekosten en eventuele boetes. Op die manier heb je dus geen omkijken naar de autoverzekering, de wegenbelasting of onderhoud en bijbehorende kosten. Is private lease iets voor jou? Lees hieronder meer over de voor- en nadelen van private lease.

De voordelen van private lease

Een voordeel van private lease, is dat je precies kan inschatten wat de maandelijkse kosten voor jouw auto zullen zijn. Je komt niet voor onverwachte extra kosten te staan, omdat deze gedekt zijn in het vaste bedrag dat je maandelijks betaalt. Bovendien kan het leasen van een auto een voordeel zijn als je niet in een keer het gehele aankoopbedrag van een auto kan betalen. Dat is immers een grote klap geld, wat lang niet iedereen kan missen. Als de leaseperiode afloopt lever je de auto in. Dit zorgt ervoor dat je geen gedoe hebt met het verkopen van de auto.

Waar moet je op letten?

Bij private leasing ga je een financiële verplichting aan voor een langere periode. Hier kan je vaak niet zomaar onderuit. Het is aan te raden daar goed bij stil te staan voordat je een dermate belangrijke verplichting aangaat. Lees goed het contract en de kleine lettertjes. Als je bijvoorbeeld meer kilometers met de auto rijdt dan je bent overeengekomen in het contract, moet je daar extra voor betalen. Het is dus belangrijk je goed bewust te zijn van de afspraken die je hebt vastgelegd.

Leasen in het buitenland

Als je een eigen auto wilt zonder extra gedoe en onverwachte kosten, dan kan je privélease serieus overwegen. Let wel goed op het contract dat je ondertekent. Er zijn veel verschillende leasemaatschappijen. Per aanbieder kunnen de voorwaarden erg verschillen. Kies een maatschappij die goed bij jou en de plannen die je met de auto hebt aansluiten. Ben je bijvoorbeeld van plan om een langere periode naar het buitenland te gaan? En wil je de auto meenemen? Sommige leasemaatschappijen vergoeden niet de kosten die het vervoeren van de auto naar het buitenland met zich meebrengt. Let dus goed op de voorwaarden die een maatschappij stelt voor eventueel gebruik van de auto in het buitenland.