Wat te doen na een hit and run?

Het zal je maar gebeuren. Je bent lekker op weg, minding your own business, en dan – BAM! Een andere auto raakt je. Je maakt nog snel even oogcontact met de dader, voordat hij zijn gaspedaal hard indrukt en de scene verlaat. Voordat jij ook maar een blik kan werpen op zijn kenteken, is hij er al vandoor. Verbaasd blijf je achter. Jouw auto ligt volledig in de kreukels. En dat alles in minder dan één minut.

Wat is er gebeurd?

In het Engels noemt men dit een ‘hit and run’. Doorrijden na een ongeval is een heftig verdrijf, maar toch komt het voor. Het kan ook voorkomen dat een persoon doorrijd om op zoek te gaan anar een telefoon of medische hulp, en dan terug komt. Soms wordt dit misdrijf dan nog door de vingers gezien. Maar de straffen voor dergelijke ongevallen zijn niet mis. In Nederland kan de boete oplopen tot maar liefst 8100 euro. Daarnaast kan je je rijbewijs kwijtraken voor een periode van vijf jaar, of een gevangenisstraf krijgen tot drie maanden. D

Waarom vluchten bestuurders?

Er zijn veel redenen te bedenken waarom iemand zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Het kan voorkomen dat de persoon in kwestie helemaal geen geldig rijbewijs heeft, of dusdanig veel aantekeningen dat na dit misdrijf zijn rijbewijs wordt ingevorderd. Het zou ook zo maar een crimineel op de vlucht kunnen zijn, die rijdt in een auto die helemaal niet van hem is. Gestolen dus. Maar de bestuurder hoeft geen crimineel te zijn. Hij of zij kan ook onder invloed zijn van verdovende middelen, of rijden in een bedrijfsauto en bang zijn voor de confrontatie met zijn of haar werkgever. Als schrikreactie vluchten kan iedereen overkomen. Daarom heeft de gevluchte bestuurder nog tot twaalf uur na het ongeval om zich vrijwillig bij de politie te melden.

Wat moet je doen?

Blijf rustig, en zorg dat jij en andere passagiers in je auto in veiligheid zijn. Zorg vervolgens dat je veilig de auto kunt verlaten. Het is bij wet vereist dat jij de politie belt, en niet omstanders, zodat jij de officiële melding hebt gedaan. Die heb je nodig voor je verzekering. Verricht eerste hulp als het nodig is en wacht op de ambulancediensten. Probeer je auto uit het verkeer te halen, als dat lukt. Normaal gesproken zou je, eenmaal in veiligheid, nu schadeformulieren uitwisselen met de andere bestuurder. Nu is het simpelweg wachten op de politie. Maak foto’s van het ongeval, de verkeerssituatie en letsel dat je zelf hebt opgenomen. Met dergelijke foto’s kunnen jou goed ondersteunen wanneer je een schadeclaim doet. Je hebt liever te veel dan te weinig bewijs. Als er ooggetuigen zijn, vraag hen wat ze hebben gezien. En schrijf hun contactgegevens op. Je hebt minimaal één getuige nodig om aanspraak te kunnen doen op een schadevergoeding.

Je gunt het je ergste vijand niet – een hit and run. Niet alleen het ongeval, maar ook het gedoe erna. Een letsel advocaat aannemen kan een goede manier zijn om de werkdruk uit je handen te nemen.