Hoe houd je de planten in je tuin mooi?

Een tuin vol met planten kan er erg mooi uitzien. Wel is het daarvoor van belang dat de planten gezond zijn. Het gezond houden van de planten is lastig. Zo spelen er diverse zaken een rol en dien je met alles rekening te houden.

De pH-waarde van de grond

Bij de aanschaf van planten is het belangrijk om rekening te houden met de zuurtegraad waarop de planten goed groeien. ALs je planten bij elkaar hebt staan die goed groeien op dezelfde zuurgraad dan is het verstandig om hier regelmatig te meten hoe hoog de pH-waarde van de grond is. Op het moment dat de pH-waarde niet meer goed is, dan kun je bijvoorbeeld kalk aanbrengen om dit te herstellen. Welk middel je precies moet gebruiken hangt af van de gewenste pH-waarde.

De wolluis geen kans geven

De wolluis kan voor veel problemen zorgen bij planten. Zij laten namelijk een witte afscheiding achter waar schimmels dol op zijn. Deze schimmels brengen onherstelbare schade aan bij de planten. Het is daarom belangrijk dat je voorkomt dat de wolluis de kans krijgt om zich voort te planten in jouw tuin. Op het moment dat de wolluis aanwezig is in je tuin dien je actie ondernemen. De wolluis bestrijden kan op verschillende manieren. De meest prettige manier is het inzetten van de roofkever. De roofkever eet de wolluis waardoor je er geen last meer van hebt. 

Als je de wolluis ook binnenshuis hebt dan is het af te raden om de roofkever in te zetten. Op dat moment kun je beter kiezen voor ander alternatief, bijvoorbeeld groene zeep. Groene zeep zorgt er netzo als de roofkever voor dat de wolluis uitsterft. Je dient de groene zeep wel zelf elke dag aan te brengen op de planten waar de wolluis actief is. 
 

Engerlingen bestrijden

Niet alleen de wolluis kan een destructieve werking hebben voor de tuin. Ook de engerlingen kunnen voor problemen zorgen. Zo vreten engerlingen aan de wortels van planten en gras. Het gevolg hiervan is dat de planten uitsterven. Om hier een stokje voor te steken kan je aaltjes loslaten op het gebied waar de engerlingen actief zijn. De aaltjes vreten de engerlingen op waardoor je planten en gras intact blijft. Aaltjes kun je tegenwoordig bestellen bij webwinkels. In de meeste gevallen worden ze de volgende dag al thuis geleverd. Engerlingen bestrijden met aaltjes is erg eenvoudig en niet duur.