De kusttram: op weg naar chique badplaatsen

In België kun je van het goede leven genieten. Nu de zomer op volle toeren draait, is het weer tijd voor een bezoek aan de mooie, chique badplaatsen van België. En het leuke is dat je daar zelf weinig voor hoeft te doen. Je stapt op de kusttram en laat je brengen naar de kustplaats van jouw keuze. Geen parkeerproblemen, geen zorgen. Zorg voor een juiste entree bewijs en je kunt de hele kust van België afrijden en uitstappen en instappen waar jij wilt. Het is voor mij een jaarlijks uitje samen met mijn vriendinnen en we genieten er volop van. We houden wel van een beetje stijl en aan de Belgische kust kom je dan echt aan je trekken. De place to be wat betreft elegantie en stijl is natuurlijk De Haan, meestal onze eerste stop. De Haan is ongetwijfeld het mooiste dorp aan de Belgische kust. In tegenstelling tot andere badplaatsen, mogen er in De Haan geen flats verrijzen die hoger zijn dan vijf verdiepingen.  Het plaatsje brengt je naar lang vervlogen tijden, de Belle Epoque, met zijn sfeervolle huizen en straten. Op de boulevard mogen we graag neerstrijken voor een drankje.

Genieten op het terras

Het past bij deze stijl om dan meteen aan de wijn te gaan. Toch voelt het ook wel een beetje raar om bijvoorbeeld voor het middaguur al aan de wijn te gaan met uitzicht op zee. We doen dat best vaak en soms vraag ik me dan toch af of dat wel gezond is. Wanneer ben je alcoholist? Als je op daagjes uit al vroeg aan de wijn gaat en consequent te veel drinkt? Soms stel ik mezelf wel die vraag. Ik vind het heerlijk om te genieten op een terras, maar zelfs in De Haan moet ik af en toe even op de rem trappen. Er zijn nog genoeg andere verfrissende drankjes zonder alcohol verkrijgbaar. Ook omdat De Haan voor ons vaak de eerste stop is en er nog vele terrassen zullen volgen op zo’n dag. Ik merk, nu ik ouder wordt, dat ik steeds meer let op mijn alcoholinname. Ik wil niet dat alcohol een probleem wordt. Na De Haan stappen we weer op de tram en rijden naar onze volgende bestemming en naar ons volgende terras in Blankenberge.

Blankenberge: weer een stop aan zee

Je zou het nu niet meer zeggen, maar Blankenberge was ooit een vissersplaats. Nu is het de belangrijkste badplaats van België. Op de grote boulevard is het heerlijk om op en neer te flaneren, maar wij pakken ook hier steevast een terras met uitzicht op zee. Hoewel de kusttram nog verder rijdt, komen wij meestal niet meer verder. Gelukkig kun je in Blankenberge goede hotels vinden. Want reizen met de kusttram houdt je dagen zoet. En wie weet wat je de volgende dag ontdekt!