Tips voor een groener leven (waarmee je verschil maakt!)

De klimaatcrisis is volop in gang gezet. Soms lijkt dat overweldigend en hopeloos; het is ook een somber vooruitzicht als er niets verandert. Het kan dan voelen alsof er niets meer is wat je kan doen als individu. Gelukkig is dat helemaal niet waar. Het grootste gevaar zit juist in de gedachte dat we niets meer kunnen doen. We kunnen nog van alles doen! Ook jij als individu kan een steentje bijdragen. Dat kan je doen door zelf groener te leven, en het ook met anderen daarover te hebben, zodat steeds meer mensen dat ook gaan doen. Maar welke dingen kan je dan doen? 

Consumptie

Mensen raken snel gewend aan een bepaald consumptiepatroon. Maar dat valt te doorbreken. Dat klinkt misschien als iets waar je geen zin in hebt, want waarschijnlijk vind je het fijn dat je weet welke boodschappen je gaat doen elke week. Maar het feit is dat bijvoorbeeld de vleesindustrie een van de allergrootste vervuilers ter wereld is, en de oceaan in een plasticsoep verandert. Probeer dus met vershoudzakjes te gaan winkelen en probeer ook eens wat minder vlees te eten. En minder vlees eten betekent echt niet dat je alleen maar sla of vleesvervangers kan eten. Er zijn ontzettend veel gerechten uit de keuken van de wereld waar helemaal geen vlees in voorkomt. Zo leer je nog eens wat nieuwe gerechten kennen! Dat is eigenlijk juist superleuk. 

Recyclen 

Het is natuurlijk niet te doen om helemaal geen plastic meer te kopen, want bijna alles is verpakt in plastic. Wat je wel kan doen is zorgen dat je je afval goed scheidt, zodat de materialen die jij hebt gebruikt gerecycled kunnen worden (en dus niet in de plastic soep belanden). Dus zorg dat je verschillende zakken en prullenbakken in huis hebt, ook als je in een studentenhuis woont. Het is echt zo gedaan. En als je een keer echt veel afval hebt, zoals bij een verhuizing, kan je afvalcontainers huren om je afval in weg te gooien. Bij een afvalcontainer bestellen kan je ook kijken naar welk soort afval in welke container gaat, en zo worden ook deze grote hoeveelheden afval op de juiste plek gebracht. 

Groen gebruik

Zorg dat alles waar je gebruik van maakt, zo groen mogelijk is. Bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Vroeger was het normaal dat daar allerlei schadelijke stoffen in zaten, en zo worden veel middelen nog steeds gemaakt. Maar dat is helemaal niet normaal! Ga voor groene schoonmaakmiddelen die niet schadelijk zijn voor jezelf en het milieu. Zo kan je ook kiezen voor een groene variant van shampoo en schoonheidsproducten. Het klinkt misschien alsof jij in je eentje echt geen verschil gaat maken. Maar hoe meer groene producten jij koopt en anderen aanraadt om te kopen, hoe populairder dat soort producten worden. En uiteindelijk leidt dat tot een industrie waarin meer groene producten worden verkocht. Zo maak je toch een verschil!